Subsidieplafond
Er is in Nederland een nationaal areaal vastgesteld. Dit betekent dat er budget beschikbaar voor een vastgesteld aantal hectares. Als er in Nederland voor meer hectares subsidie wordt aangevraagd dan het vastgestelde areaal, dan wordt het budget evenredig over de aanvragers verdeeld. Dit heet een subsidieplafond. Het nationaal areaal in Nederland is voor noten in 2009 vastgesteld op 100 hectare. Subsidie voor noten vanaf 2010 Vanaf 2010 wordt de subsidie voor noten opgenomen in de toeslagrechten. Vanaf 2010 worden de slachtpremie voor volwassen runderen en kalveren en de subsidie voor noten en de subsidie voor eiwithoudende gewassen opgenomen in de toeslagrechten. Deze verandering volgt uit de Health Check van het Europese landbouwbeleid. Er wordt een berekening gemaakt op basis van eerder ontvangen premies. Hoe deze berekening wordt gemaakt is nog niet helemaal duidelijk. Dit hangt af van het tarief per hectare. Meer hierover leest u links in het menu bij ‘Berekening referentiebedrag’.
Voorwaarden
Heeft u een boomgaard en produceert u amandelen, hazelnoten, walnoten? Dan kunt u voor deze oppervlakte een bedrag van € 120,75 per hectare steun ontvangen. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden.
- De perceelsoppervlakte is minimaal 0,30 hectare.
- De boomgaard wordt niet onderbroken door andere gewassen en vormt één aaneengesloten gebied.
- Niet meer dan 10% van het aantal bomen mag iets anders zijn dan notenbomen.
- Vul de Gecombineerde opgave goed en volledig in.
Naast bovenstaande voorwaarden geldt ook een minimum aantal notenbomen per hectare:
- Hazelnotenbomen: 125
- Amandelbomen: 50
- Walnotenbomen: 50
Toeslagrechten?
De steun voor noten kunt u ook combineren met de uitbetalen van gewone toeslagrechten.
Aanvragen
U kunt subsidie voor noten aanvragen op de Gecombineerde opgave vanaf 1 april t/m 15 mei 2009. In 2009 wordt u uitgenodigd om de opgave te doen via internet. Als u wilt kunt u een papieren opgave telefonisch bij ons aanvragen.
Gecombineerde opgave?
De Gecombineerde opgave is een jaarlijkse verplichte opgave voor agrarische ondernemers. Op de Gecombineerde opgave geven zij gegevens door over het bedrijf, dieren, grond en gewassen. Ook kunnen ze met de Gecombineerde opgave uitbetaling van toeslagrechten en verschillende subsidies aanvragen.