Gesubsidieerde Wajong Adviesvoucher die een MKB-ondernemer kan inleveren bij een door de minister van SZW aangewezen re-integratiebedrijf ten behoeve van een onderzoek naar en advies over de mogelijkheden om binnen het bedrijf van de MKB-ondernemer werkzaamheden in dienstbetrekking door jonggehandicapten te laten uitvoeren. In veel gevallen hebben Wajongers niet de mogelijkheid om bestaande functies bij een reguliere ondernemer uit te oefenen. Daarvoor is het nodig om functies aan te passen en/of te creëren aan de hand van de mogelijkheden van Wajongers (jobcarving). Om ondernemers die een kleine onderneming of een middelgrote onderneming in stand houden (MKB-ondernemers) te bewegen te laten onderzoeken welke mogelijkheden er hiertoe binnen het bedrijf zijn, is de Wajong adviesvoucher ontwikkeld.
Tegen inleveren van de Wajong adviesvoucher krijgt de MKB-ondernemer een onderzoek naar de mogelijkheden binnen zijn bedrijf om Wajongers te plaatsen. Doel is bedrijven die wel een Wajonger aan zouden willen nemen, maar niet weten hoe ze dit aan moeten pakken, te adviseren over en bewust te maken van de mogelijkheden. De Wajong adviesvoucher sluit aan bij de omslag naar een meer vraaggerichte benadering van werkgevers. De vraag van de werkgever staat centraal en het instrument is laagdrempelig, eenvoudig en brengt weinig administratieve lasten mee. De Wajong adviesvoucher is afgeleid van de innovatievoucher van de Minister van Economische Zaken voor MKB-ondernemers.
Verstrekking Wajong adviesvouchers aan ondernemers
- De minister van SZW verstrekt op aanvraag een Wajong adviesvoucher aan een MKB-ondernemer die een onderzoek wil laten uitvoeren naar de mogelijkheden om een jonggehandicapte werkzaamheden in dienstbetrekking binnen zijn bedrijf te laten uitvoeren.
- De aanvraag kan worden ingediend tot en met 29 april 2011.
- Per MKB-ondernemer kan één Wajong adviesvoucher worden verstrekt.
- Geen Wajong adviesvoucher wordt verstrekt aan een MKB-ondernemer:
- a. aan wie door een of meer bestuursorganen in de drie aan de aanvraag voorafgaande jaren reeds tot een hoger bedrag subsidie is verstrekt zonder goedkeuring van de Commissie van de Europese Gemeenschappen dan voor de sector waartoe de betrokken onderneming behoort is vastgesteld in een de-minimis verordening;
- b. die failliet is verklaard, aan wie surseance van betaling is verleend, ten aanzien van wie de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing is verklaard, of voor wie een verzoek daartoe bij de rechtbank is ingediend;
- c. die reeds eerder een aanvraag om verstrekking van een Wajong adviesvoucher op grond van dit hoofdstuk heeft gedaan waarop de minister van SZW nog geen beschikking heeft afgegeven.
- Indien het voor de betrokken MKB-ondernemer geldende de-minimisplafond, bedoeld in het vierde lid, onderdeel a, niet al is bereikt door andere subsidies, wordt het bedrag dat gelet op dat plafond ten hoogste met inzet van de Wajong adviesvoucher kan worden vergoed, op die voucher vermeld, indien dat bedrag lager is dan €2500,-.
Aanvragen subsidie door MKB ondernemer
De aanvraag van een Wajong adviesvoucher door een MKB-ondernemer wordt ingediend met gebruikmaking van een formulier dat verkrijgbaar is bij AgentschapNL De aanvraag kan worden ingediend van tot en met 29 april 2011.
Verstrekking van subsidie aan instellingen
De minister van SZW verstrekt op aanvraag een subsidie aan een door hem aangewezen re-integratiebedrijf, indien dat re-integratiebedrijf een onderzoek naar de mogelijkheden om een jonggehandicapte werkzaamheden in dienstbetrekking binnen het bedrijf van een MKB-ondernemer te laten verrichten heeft uitgevoerd en in verband daarmee een:
- a. geldige Wajong adviesvoucher; en
- b. een door de MKB-ondernemer, die opdracht heeft gegeven tot het onderzoek, getekende verklaring dat het onderzoek is uitgevoerd;
overlegt.
- Een re-integratiebedrijf als bovenstaand bedoeld in artikel 5b.8 kan op aanvraag door de minister van SZW worden aangewezen, indien dat bedrijf in ieder geval:
- a. is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel dan wel het nationale beroepshandelsregister, of een daarmee vergelijkbaar buitenlands register;
- b. heeft aangegeven dat de onderzoeken naar de mogelijkheden om een jonggehandicapte werkzaamheden in dienstbetrekking binnen het bedrijf van een MKB-ondernemer te laten uitvoeren, zullen worden uitgevoerd door een arbeidsdeskundige;
- c. aantoont dat het in de periode van 1 december 2006 tot 1 december 2009 tenminste 30 jonggehandicapten die recht hadden op een arbeidsongeschiktheidsuitkering op grond van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten heeft ondersteund bij de inschakeling in het arbeidsproces;
- d. aantoont dat de arbeidsdeskundige die de onderzoeken gaat uitvoeren ervaring heeft met het re-integreren van personen in de regio, bedoeld in het tweede en derde lid, waarin het bedrijf wenst te worden aangewezen.
- Ten behoeve van de uitvoering van dit hoofdstuk wordt Nederland verdeeld in vijf regio’s:
- a. Regio 1: de provincies Groningen, Friesland en Drenthe;
- b. Regio 2: de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland;
- c. Regio 3: de provincies Utrecht en Noord-Holland;
- d. Regio 4: de provincies Zuid-Holland en Zeeland; en
- e. Regio 5: de provincies Noord Brabant en Limburg
- Per regio, bedoeld in het tweede lid, wijst de minister van SZW ten hoogste zes re-integratiebedrijven aan.
- Een aanvraag als bedoeld in het eerste lid wordt ingediend bij de minister van SZW voor 31 januari 2010.
- Indien per regio meer dan zes re-integratiebedrijven een aanvraag om aanwijzing hebben ingediend en alle voldoen aan de voorwaarden, bedoeld in het eerste lid, wijst de minister van SZW de zes re-integratiebedrijven aan door middel van een loting onder de re-integratiebedrijven die voldoen aan de voorwaarden bedoeld in het eerste lid.