Vanaf 1 september kun je gebruik maken van een gloednieuwe subsidie voor onderzoeksjournalistiek. In het eerste pilotjaar is 3 miljoen euro beschikbaar, als onderdeel van de vijf miljoen euro die in het regeerakkoord is gereserveerd voor onderzoeksjournalistiek.
Structurele versterking van de infrastructuur voor onderzoeksjournalistiek in Nederland
Deze nieuwe subsidieregeling is gericht op onderzoeksjournalistiek, en moet bijdragen aan een structurele versterking van de infrastructuur voor onderzoeksjournalistiek in Nederland.
Binnen de regeling wordt onderzoeksjournalistiek overigens gezien als een breed begrip dat gaat over nieuws waarvoor bovengemiddeld veel speur- en onderzoekswerk nodig is of dat ontstaat op basis van nieuwe, slimme of niet voor de hand liggende verbanden. Dat kan op landelijk niveau, maar zeker ook op regionaal en (hyper)lokaal niveau.
Subsidiebedragen en samenwerkingsvormen van de aanvragers
De toegekende subsidiebedragen zullen variëren naar gelang de omvang van een project. Het begrip samenwerking is binnen de regeling met opzet breed gedefinieerd, zodat in het pilotjaar ervaring kan worden opgedaan met diverse soorten journalistieke samenwerking.
Het verstrekkende fonds kan in het pilotjaar 3 miljoen euro aan deze regeling besteden. Dat geld is onderdeel van de vijf miljoen euro die in het regeerakkoord is gereserveerd voor onderzoeksjournalistiek.
Een ander fonds krijgt 1 miljoen toegewezen en zal daarmee hoofdzakelijk journalistieke producties gaan steunen, terwijl deze nieuwe subsidie zich richt op de versterking van de journalistieke infrastructuur.
Aanvraagtermijn nieuwe subsidie
Medio augustus zal het subsidieverstrekkende fonds, mede op basis van de input uit het werkveld, bekend maken hoe de subsidieregeling er precies uit gaat zien.
De termijn om een aanvraag in te dienen loopt vervolgens van 1 september tot 15 oktober 2018.
In het jaar dat volgt wordt onderzocht welk type projecten, partners en vormen van samenwerking de meeste impact hebben.