Doel versus doelstelling: Wat is het verschil?
Doel
Een doel is je stip op de horizon; het is een algemene richting waarin je wilt gaan of het probleem dat je wilt oplossen.
Het is vaak breder en minder specifiek.
Bijvoorbeeld: "Het verminderen van eenzaamheid onder ouderen."
Doelstelling
Een doelstelling daarentegen is een meer specifieke, meetbare en tijdgebonden uitdrukking van het doel. Het vertelt je wat het succes zou betekenen in kwantificeerbare termen.
Bijvoorbeeld: "Binnen één jaar zullen we 200 ouderen koppelen aan vrijwilligers voor wekelijkse bezoeken."
Korte versus lange termijn
Het onderscheid tussen doelen en doelstellingen is nauw verbonden met het verschil tussen korte en lange termijn. Doelen zijn vaak lange termijn en meer strategisch van aard. Doelstellingen zijn korte termijn en tactisch.
Het belang van afstemming
Het is belangrijk om je doelen en doelstellingen af te stemmen op de missie en visie van de subsidieverstrekker. Echter, het is cruciaal om trouw te blijven aan je eigen missie en visie. Het gaat om het vinden van een balans waarbij je project zowel waarde toevoegt aan je eigen organisatie als aan de doelen van de subsidieverstrekker.
Waarom je doelstelling SMART formuleren?
SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.
Het is verstandig om de doelstelling van je project SMART te formuleren:
- Het helpt alle betrokkenen hetzelfde begrip te hebben van wat er moet gebeuren.
- Het faciliteert evaluatie en bijsturing.
- Veel subsidieverstrekkers verwachten SMART geformuleerde doelstellingen om de impact en haalbaarheid van je project te kunnen beoordelen.
Hoe pas je dit toe in de praktijk?
- Formuleer je doel: Begin met een breed maar helder geformuleerd doel. Dit is je lange termijn visie, bijvoorbeeld: "Het verminderen van eenzaamheid onder ouderen."
- Breek het op in doelstellingen: Onder dit grotere doel vallen één of meer SMART-doelstellingen. Dit zijn je korte termijn actiepunten, zoals: "Binnen één jaar zullen we 200 ouderen koppelen aan vrijwilligers voor wekelijkse bezoeken."
Verbinding met je tijdslijn
Nadat je je SMART-doelstellingen hebt vastgesteld, is de volgende stap het maken van een gedetailleerde tijdslijn. Een tijdslijn helpt je om je doelstellingen te bereiken binnen een bepaald tijdsbestek.
Je kunt hier meer informatie vinden over het maken van een effectieve tijdslijn.
Voorbeeld van SMART doelstellingen
In deze praktijkcase duiken we in een fictieve subsidieaanvraag van een voedselbank.
We laten zien hoe doelen en doelstellingen op een SMART manier geformuleerd kunnen worden, en hoe dit de aanvraag sterker maakt.
Jaap’s reflectie
Het stellen van doelen en doelstellingen maakt vaak het verschil tussen een geslaagde en een mislukte aanvraag. Het is niet alleen een kwestie van “wat” je wilt bereiken, maar ook “hoe” je dat gaat doen. Dromen zijn prachtig, maar zonder concrete doelstellingen blijven ze dat ook, dromen. Dus maak die dromen tastbaar.
Deze informatie bekijken?
- Eenvoudige navigatie: Vind moeiteloos je weg door meer dan 4000 regelingen met ons intuïtieve platform.
- Real-time alerts: Mis nooit meer een kans met onze gepersonaliseerde meldingen.
- Effectief beheer: Houd subsidies en fondsen overzichtelijk bij met je eigen dashboard.