Voor veel gameontwikkelaars is het realiseren van een game een grote uitdaging. Het ontwikkelen van games, VR-ervaringen of AR-projecten is niet alleen tijdrovend, maar ook kostbaar en risicovol. Gelukkig is er een interessante subsidie voor onafhankelijke Europese gameontwikkelaars en studio's die werken aan innovatieve en creatieve projecten met internationaal potentieel. Dit artikel duikt in de details van deze kans, zodat jij als gamedeveloper kunt ontdekken of deze subsidie ook voor jouw project een vliegende start kan betekenen.
Focus op innovatie en originaliteit
De subsidie richt zich specifiek op de ontwikkeling van concepten en prototypes van videogames en interactieve immersieve content zoals VR- en AR-projecten. De projecten moeten zich in de pre-productiefase bevinden en gericht zijn op innovatie, originaliteit en internationale potentie. Dit betekent dat je project verder moet gaan dan de standaard gameformules en iets unieks moet bieden. Denk bijvoorbeeld aan een innovatieve narratieve videogame met diep uitgewerkte karakters en een sterk visueel ontwerp. Of misschien werk je wel aan een baanbrekende VR-ervaring met gameplay-elementen die nog niet eerder zijn gezien.
Wat je ook ontwikkelt, het project moet een narratieve focus hebben die door de hele game loopt. Bovendien moeten duurzaamheid, gendergelijkheid en inclusiviteit belangrijke thema’s zijn binnen je concept.
Deze subsidie biedt tot 60% van de financiering van je project, met een maximum van € 200.000 per project. Dat is een flinke steun in de rug voor game- en XR-studio’s die iets nieuws willen neerzetten in de competitieve internationale markt.
Wat maakt jouw project in aanmerking?
Deze subsidie is bedoeld voor een breed scala aan Europese gameontwikkelaars, van kleine indie-studio’s tot grotere audiovisuele productiebedrijven die met interactieve content bezig zijn. Of je nu een complex verhalende videogame ontwikkelt of een indrukwekkende VR-ervaring, als je voldoet aan de voorwaarden, kan jouw project in aanmerking komen.
Wat zijn die voorwaarden precies? Een belangrijke eis is dat je als ontwikkelaar de meerderheid van de rechten op het project bezit en dat je in de pre-productiefase zit, waar je een prototype ontwikkelt. Dit betekent dat het nog te vroeg is voor debugging en finalisatie. Daarnaast moeten je projecten commercieel uitgebracht kunnen worden en gericht zijn op een internationaal publiek. Denk dus groots, maar blijf ook realistisch in de uitvoering.
Wat wordt niet ondersteund?
Zoals bij elke subsidie zijn er ook enkele restricties. De subsidie is niet bedoeld voor educatieve, therapeutische of puur technologische projecten. Ook typische genres zoals puzzel-, sport-, en quizgames vallen buiten de boot. Als jouw game zich richt op storytelling en innovatie, zit je echter goed.
Begin op tijd met je aanvraag
Je hebt nog tot 12 februari 2025 om je aanvraag in te dienen, maar het is slim om op tijd te beginnen. Bij de aanvraag moet je namelijk een aantal belangrijke documenten aanleveren, zoals een creatief dossier en een gedetailleerd budget. Daarnaast moet je bewijs leveren dat je de rechten op het project bezit.
Deze kans biedt een unieke mogelijkheid voor gameontwikkelaars die dromen van het internationaal lanceren van een unieke game of VR-ervaring. Denk jij dat je project in aanmerking komt voor deze subsidie? Kijk dan snel op onze pagina voor meer informatie over de aanvraagvoorwaarden en hoe je kunt beginnen.